Mi az a steak?

A steaket, mint ételt Magyarországon egyfajta misztikum veszi körül. A legtöbb embernek fogalma sincs mi a különbség az angol elnevezések között. Ezt a posztot azért írtuk, hogy ezt a misztikumot kicsit eloszlassuk.

Az az igazság, hogy minden szakszerűen vágott szelet húst steaknek hívunk, ettől függetlenül amikor ezt a szót halljuk, mégiscsak egy gyorsan megsütött szép darab marhahús fog az eszünkbe jutni.

Sertésből, bárányból, sőt nagyobb tengeri halakból készült sülthúst is steaknek nevezzük. Gondoljunk csak arra, hogy egy-egy különlegesebb tengerparti étteremben akár cápa steaket is lehet rendelni.

Számít az, hogy milyen marhából készítjük a steaket?

Hogyne, a legjobb steaket gyorsan növő marha húsából lehet elkészíteni. Sajnos Magyarországon a tejmarhák terjedtek el és ezért nehéz, sőt lehetetlen jó minőségű alapanyagot beszerezni. Az egyetlen kivétel a szürkemarha, mivel ezeket az állatokat még mindig szabadtartásban nevelik és ebből adódóan nagyon jó minőségű a húsuk. Éttermi választékunkban a szürkemarhán kívül Argentin, Uruguay, amerikai és Ausztrál alapanyagokkal dolgozunk.
Éttermünkben természetesen marhahúst használunk és ebben a posztban is kifejezetten a marha steakekről lesz szó.

A marha melyik részéből érdemes steaket csinálni?

Mindenképpen olyan részt érdemes választani, ami minimális igénybevételnek volt kitéve az állat élete során. Ez az előfeltétele annak, hogy porhanyós és puha sültet tudjunk készíteni. A legjobb részek, a bélszín a hátszín vagy a keményebb nyak és a soványabb hátszín közti, zsírral egyenletesen átszőtt rész, amiből a híres rib-eye is készül. Az olyan részek, mint a lábszár a borda vagy a comb nem igazán alkalmasak steakek készítéséhez.

Dining city extra hét a Randomhouseban.

2022 Julius 12-17 között kedvezményes áron tudod kipróbálni steakjeinket!
A menüsor megtekintéséhez és asztalfoglaláshoz kattints a lenti gombra

Megnézem

 

A bélszín a húsok királynője. Ez a marhahús legnemesebb és egyben legdrágább része. Mivel száraz zsírmentes így nem annyira érződik a marhaíz. Puhasága miatt érdemes vastag szeletben megsütni.
Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik még csak most ismerkednek a steakekkel vagy nem szeretik az erős marhaízt.

Magyar neve: Bélszín
Hol helyezkedik el
: A szűzpecsenye és a marha keresztfartője között
Sertés megfelelője: Szűzpecsenye

 

 

A marha legmárványozottabb része, ez a zsírban gazdag hús kifejezetten zamatos és lágy. Vannak, akik szerint jobb, mint a bélszín. Azoknak ajánljuk, akik már egy ideje ismerkednek a steakekkel és szeretik az erősebb marhaízt. 

Magyar neve: Magas hátszín
Hol helyezkedik el
: A nyak és a hátszín között
Sertés megfelelője: Hosszúkaraj

 

 

Nevét a benne lévő T alakú csontról kapta, ami a sütés során is benne marad a húsban. Ez a csont, választja el a bélszínt és a hátszínt. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a bélszín puhaságát, de ugyanúgy rajonganak a hátszín jellegzetes ízéért is. 

Magyar neve: Nincs Magyar megfelelője
Hol helyezkedik el
: A bélszín és a hátszín közös szakasza.
Sertés megfelelője: Szűzpecsenye+rövidkaraj

 

 

Talán a legsokoldalúbban elkészíthető steakhús. A világ különböző részein más-más féleképpen sütik. Van, ahol csontosan, van ahol csont nélkül, lehet vékony vagy vastag szeletben is készíteni. A felső részen található vastag faggyúréteg miatt sokkal markánsabb íze van mint a bélszínnek. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik már régóta kedvelik a steakeket.

Magyar neve: Hátszín
Hol helyezkedik el
: A bélszín felett
Sertés megfelelője: Rövidkaraj

 

Dining city extra hét a Randomhouseban.

2022 Julius 12-17 között kedvezményes áron tudod kipróbálni steakjeinket!
A menüsor megtekintéséhez és aztalfoglaláshoz kattints a lenti gombra

Megnézem

Mi a helyzet a sütési fokozattal?

A legfontosabb kérdést hagytuk a végére. Vérre menő viták szoktak arról folyni, mennyire kell átsütni egy steaket. Nos nem tisztünk ezt a kérdést eldönteni, mindenki fogyassza úgy, ahogy a legjobb a számára. Természetesen a legtöbb íz és zamat akkor jön elő egy húsból, ha nincs túlsütve, de megértjük azokat is, akiknek egy véres hús látványa nem bizalomgerjesztő.

Ahogy nálunk kérni tudjátok a steakeket:

  • Rare. A belseje még véres a húsnak
  • Medium rare. Egy kicsit tovább van sütve és csak a közepe marad véres
  • Medium. A belseje rózsaszín
  • Medium well. Csak a közepe marad rózsaszín
  • Well done. Teljesen át van sütve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük